08-02-2019 Niels Rouvrois

'Zonnefeest' in Utopia dankzij VELUX modulaire lichtstraten

Op 22 juni 2018 werd aan de Graanmarkt de nieuwe Aalstere ontmoetingsplek Utopia officieel geopend. Het complex werd ontworpen door het Rotterdamse KAAN Architecten en is de nieuwe thuis van de stedelijke bibliotheek, de Academie voor Podiumkunsten en bij uitbreiding alle Aalstenaren. Ook VELUX droeg met zijn modulaire lichtstraten een grote steen bij aan het huiselijke gevoel. “De natuurlijke lichtinval is een bepalende factor voor de sfeer van het hele gebouw”, vertelt Arnoud Van Der Straeten, diensthoofd van de bibliotheek.

 

Het project omhelst een nieuwbouw, gecombineerd met een oud hoekgebouw dat op de site werd bewaard. AGSA, het autonoom gemeentebedrijf van de stad bevoegd voor vastgoedprojecten, nam de rol van bouwheer op zich, het gerenommeerde bureau KAAN Architecten haalde het project via een ontwerpwedstrijd binnen en de Kempense aannemer Groep Van Roey zorgde voor de uitvoering. “We hebben tijdens het vooronderzoek vooral veel aandacht besteed aan de stedelijke context”, vertelt Bas Barendse van KAAN Architecten. “We keken onder andere naar de structuur van de stad, het wegennet en de geschiedenis van de locatie. Dat was voor ons de aanzet tot de stedenbouwkundige aanpak.”


Warme ontmoetingsplek

De ambitie van de stad was het creëren van een huiskamer voor de inwoners van Aalst. Barendse: “Het doel was het maken van een ingetogen ontwerp waarmee de Aalstenaar zich kan vereenzelvigen. Niet te schreeuwerig, met de juiste kleursetting en materialen. Het ging niet alleen om het gebouw zelf, maar ook om het gebouw als plek in de stad. Het plein dient als stedelijke huiskamer en de bibliotheek is een verlenging van die huiskamer, met rustige plekken en intieme hoeken.”

En dat wordt ook zo ervaren door de gebruikers van het gebouw. Arnoud Van Der Straeten: “Utopia is na enkele maanden echt wel de huiskamer van de stad geworden. Een huiselijke, warme ontmoetingsplek. En de vele, natuurlijke lichtinval speelt daarin een grote rol. De zon draait volledig rond het gebouw waardoor we er de hele dag van kunnen genieten. Ook met de zonneschermen toe blijft het heel aangenaam. De vorige bibliotheek lag ondergronds en de meerwaarde van het natuurlijke licht is dan ook gigantisch. Niet alleen voor de werknemers, maar ook voor de bezoekers. Het is voor iedereen een zonnefeest.”
 

De transparantie doorheen het hele gebouw wordt extra gekenmerkt door de modulaire lichtstraten van VELUX

 

Samenspel

Samen met het combineren van oud en nieuw was het creëren van een synergie tussen de bibliotheek en de academische ruimtes de grootste uitdaging. “Enkele oude gebouwen op de site zijn gesneuveld, maar het markante hoekgebouw, dat gegrift staat in het geheugen van de Aalstenaar, werd behouden”, aldus Bas Barendse. “Die combinatie met de nieuwbouw vroeg zeker de nodige creativiteit. Net als het integreren van zowel de bibliotheek als de Academie voor Podiumkunsten. Geluid en stilte combineren is niet evident, maar we zijn er naar mijn mening mooi in geslaagd.”


VELUX modulaire lichtstraten

De dans- en oefenzalen van de academie zitten niet verstopt, maar worden gepresenteerd aan de stad doordat een van de vier wanden steeds bestaat uit glas. Die transparantie doorheen het hele gebouw wordt extra gekenmerkt door de modulaire lichtstraten van VELUX. Bas Barendse: “De grote hoeveelheid natuurlijk daglicht zorgt voor comfort en sfeer. Zo vallen de zonnestralen bijvoorbeeld mooi op de boekenrekken en op de binnengevel van de oudbouw die op die manier glans geeft aan de beleving van de karakteristieke historische identiteit van de plek. Door een strak, lichtdoorlatend (70 %) metalen plafond onder de lichtstraten te plaatsen, wordt het licht een beetje diffuus en dat zorgt voor een mooi effect.”

Zowel ontwerper, opdrachtgever als eindgebruiker zijn erg tevreden over het eindresultaat. “Iedereen is fier op dit project. Dat merken we bijvoorbeeld aan de vele selfies die hier genomen worden. Voor de Aalstenaar zelf voelt het een beetje als vakantie in eigen stad. Het atrium is eigenlijk groter dan oorspronkelijk voorzien en geldt als spil van het gebouw, met stoelen, meubels, staanlampen,… Beleving staat in Utopia centraal”, besluit Van der Straeten.

 

Locatie Aalst
Bouwheer AGSA
Architect KAAN Architecten
Hoofdaannemer Groep Van Roey
Lichtstraten  VELUX

  Meer artikels: Projectreportage
Projectgegevens
NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN