06-02-2019

De ingrediënten van een perfect geïsoleerd dak

Via een slecht of niet-geïsoleerd dak gaat enorm veel warmte verloren. Met uitstekende dakisolatie bespaar je dus logischerwijze op de energiefactuur. Maar wat heb je precies nodig om bij de (na-)isolatie van een dak tot een optimaal resultaat te komen? Hoe kan dit op de meest kostenefficiënte manier, en van welke premies kan je nog genieten? Het antwoord is te vinden op het gloednieuwe perfect dakdossier van ISOVER.

Vanaf 2020 moeten daken van woningen die te koop of te huur worden aangeboden in Vlaanderen verplicht geïsoleerd zijn. Daarbovenop introduceerde de Vlaamse overheid begin 2018 het S-peil of schilpeil. “Sinds 1 januari 2018 mag het S-peil bij nieuwbouw in Vlaanderen niet hoger liggen dan S31, wat een inspanning vraagt van alle betrokkenen. Naast factoren zoals de isolatie en de vormefficiëntie is perfecte luchtdichtheid een heel belangrijke voorwaarde bij het behalen van deze nieuwe norm,” stelt Annick Hulsman, marketing manager bij ISOVER.

 

Totaaloplossing

Maar ook wie met een verbouwproject zit, houdt best rekening met de luchtdichtheid. “Enkel bij een goed geïsoleerde en luchtdichte constructie vermijd je ongecontroleerde luchtstromen, wat een positief effect heeft op het warmtecomfort én op de energie-efficiëntie”, aldus Hulsman. Vanuit die optiek ontwikkelde ISOVER het het Suspente PlayGyp® I-systeem: een all-in-one totaaloplossing met als resultaat een maximaal comfort, hoge isolatiewaarden en optimale akoestische prestaties.

 

Naadloos luchtdichte afwerking

Speciaal ontwikkelde rondellen en doppen garanderen de luchtdichtheid van het naadloos aansluitende Vario® KM duplex-dampscherm. Met de Vario®KB1-tape kleef je overlappingen tussen de dampschermbanen dicht, terwijl de Vario® DoubleFit-mastiek zorgt voor een naadloze aansluiting tussen het dampscherm en de omringende bouwdelen. Resultaat: een perfect luchtdichte afwerking.

 

Een warme én stille woning

Een hellend dak dat geïsoleerd is met glaswol werkt volgens het massa-veer-massaprincipe: twee massa’s worden ontkoppeld door een soepel isolatiemateriaal dat optreedt als geluidsabsorberende veer. Wanneer geluidsgolven van buitenaf de dakbedekking aan het trillen brengen, vangt de glaswolisolatie de trillingen op. Het geluid wordt dan sterk verzwakt doorgegeven aan de binnenafwerking. Zo heb je amper last van straatlawaai of ander luchtgeluid.

 

Kostenefficiënt en duurzaam

De snelheid van de plaatsing heeft een grote invloed op de totaalprijs van de isolatiewerken. ISOVER nam de proef op de som en isoleerde twee identieke dakschilden: één met een ophoging in hout en één met het perfect dak-systeem. De plaatsingstijd van de twee isolatieoplossingen verschilde behoorlijk: via het perfect dak-systeem werd de isolatie tot maar liefst 25 procent sneller geplaatst. Daardoor bespaar je niet alleen veel tijd, maar ook heel wat geld in werkuren.


  Meer artikels: Productinfo
INFO

Wens je meer informatie over dit product van Isover

NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN