11-02-2019 Filip Van der Elst

Nieuwe kleiklinker maakt waterdoorlatende verhardingen mogelijk

In het marktsegment van hoogwaardig bestratingsmateriaal was er vraag naar kleiklinkers voor een waterdoorlatende verharding. Passaqua werd ontwikkeld door Wienerberger en zorgt ervoor dat water lokaal kan infiltreren in de bodem.

Passaqua is een strengpers kleiklinker met afstandhouders voor voegen van 6 mm breed. De kleiklinker zelf laat het water niet door, maar laat het “passeren” via de bredere voegen. Het voegaandeel van een verhardingsproject met Passaqua is zo ongeveer 10% van de totale oppervlakte. Dat is minimaal vereist voor een waterdoorlatende verharding.

 

Infiltratievoorziening overbodig

In Vlaanderen is vandaag 14,4% van de oppervlakte verhard. Via die verharde oppervlaktes kan het water niet meer doordringen in de bodem, waardoor het rechtstreeks wegstroomt via het rioleringsstelsel, dat niet voorzien is op dat toenemend waterdebiet.

Om watertekorten en overstromingen te vermijden, zijn er daarom regionale en ook stedenbouwkundige voorschriften om regenwater op te vangen en te gebruiken of te laten infiltreren in de grond.

Dat maakt de Passaqua bijzonder interessant, want een waterdoorlatende verharding moet niet in rekening gebracht worden bij het begroten van de infiltratievoorziening. Een terras of oprit met de ‘waterpasserende’ Passaqua is dus een eenvoudige manier om aan de regelgeving tegemoet te komen.

 

Duurzaam, esthetisch en ecologisch

Net zoals de standaard kleiklinkers van Wienerberger, heeft Passaqua een authentieke uitstraling. Dankzij de waterpasserende voeg vloeit het water snel weg. Daardoor is er minder kans op de groei van algen, mossen en onkruid in de voegen. De combinatie van de intrinsieke duurzaamheid, de esthetische kwaliteiten en de waterpasserende eigenschappen zijn de belangrijkste troeven.

 

Van terras tot openbare ruimte

De Passaqua is bijzonder geschikt voor terrassen en opritten van particuliere woningen en verkavelingen, verharde evacuatiewegen voor de brandweer en verhardingen van openbare ruimtes zoals parkings, pleinen, voet- en fietspaden,…

 

De Duurzame Wijk

In 2015 doorstond de Passaqua haar eerste test in De Duurzame Wijk, een pilootproject van Wienerberger in Waregem. Hier werden de terrassen en opritten uitgevoerd met de voorloper van de huidige Passaqua. De monitoringresultaten van het project waren indrukwekkend, met een BREEAM-certificaat tot gevolg.

De Passaqua kleiklinkers zijn verkrijgbaar in 4 kleuren: Doris (bruin), Lotis (grijs), Eros (zwart) en Magma (rood).


  Meer artikels: Productinfo
INFO

Wens je meer informatie over dit product van Wienerberger Terca - Desimpel - Porotherm

NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN