24-04-2019

De school die meegroeit met kinderen

Een nieuwe scholencampus verrijst momenteel in het Brusselse Koekelberg. Naast een lagere en middelbare school omhelst de campus ook een buurthuis, jeugdlokalen, een sporthal een bibliotheek en een residentiële ontwikkeling. Een ambitieus project van B2Ai.

Het bouwproject ligt aan de Felix Vande Sandestraat in Koekelberg en omvat de herontwikkeling van de vroegere Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB)-site. Het uit de kluiten gewassen project van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) moet een oplossing bieden aan de nood aan scholen en kinderopvang in de regio Molenbeek-Koekelberg- Jette.

De samenwerking tussen de VGC en Campus Koekelberg NV, de ontwikkelaar van de site, zal resulteren in een state- of-the-art campus waar ontmoeting centraal staat. “Bij de volledige oplevering van het project, eind 2019, zullen 12.500 m² leer- en recreatieruimte zorgen voor een symbiose van onderwijs, vrije en sociale cohesie in de buurt. De bouwkost van dit ambitieuze project bedraagt circa 20 miljoen euro”, vertelt projectarchitect Sigrid Decramer.

 

Eerste fase afgerond

Amper één jaar en vier maanden na de eerstesteenlegging zijn de lokalen van de secundaire school, de openbare bibliotheek van de gemeente Koekelberg, het gemeenschapscentrum De Platoo en Chiro Sint-Anneke gebruiksklaar. Bovendien is ook de splinternieuwe sportzaal klaar voor leerlingen, sportclubs en andere gebruikers. De oplevering van dit alles vond plaats in augustus 2018. “De basisschool en het kinderdagverblijf worden eind 2019 opgeleverd. Tot die tijd nemen de leerlingen van de basisschool hun intrek in het gebouw van de secundaire school, dat ruimte biedt voor 800 leerlingen”, aldus architect Decramer.

 

Oversteek wagen

De school moet plaats bieden aan 40 kinderen in de kinderopvang, 240 leerlingen in het basisonderwijs en 800 leerlingen in het secundair onderwijs. Architect Decramer: “De schoolgaande jeugd kan zo haar hele carrière, van kinderopvang tot secundair, in dezelfde school blijven. De campus groeit als het ware mee met de kinderen.”

 

12.500 m² leer- en recreatieruimte zorgen voor een symbiose van onderwijs, vrije en sociale cohesie in de buurt.

 

Op de westelijke zijde starten de allerkleinsten in het nieuwe kinderdagverblijf, het kleinste gebouw op de site. Op driejarige leeftijd kunnen ze aan de andere kant van de speelplaats naar de grote kleuter- en basisschool, een gebouw waar de klassen georganiseerd zijn rond een dubbelhoge polyvalente zaal.

Eenmaal de kinderen twaalf jaar oud zijn, mogen ze de oversteek wagen – letterlijk de Dapperenstraat oversteken - om verder onderwijs te volgen in de middelbare school die eveneens over een grote speelplaats beschikt. Er is op die manier een interne circulatie mogelijk doorheen het hele scholencomplex, met één enkele oversteek aan de Dapperenstraat.

 

Kloppend hart van de site

Het buurthuis, de jeugdlokalen en de sporthal, samen ondergebracht in het gemeenschapscentrum, staan centraal in het project. Onder de sporthal situeert zich een overdekte buitenruimte waar voor en na de schooluren ontmoetingen kunnen plaatsvinden tussen ouders, buurt en kinderen. “Deze buitenruimte ligt vlak naast de ingang van het gemeenschapscentrum en de bibliotheek, en vormt zo het kloppend hart van de site”, legt Decramer uit.

 

Duurzame materialen

De buitenruimtes waar de kinderen spelen en de tussenruimtes zijn maximaal ingevuld met groen en voorzieningen voor sport en spel. Er is bewust gekozen voor materialen die duurzaam zijn en mooi verouderen. De scholen zelf worden uitgevoerd in lichtere tinten van baksteen met kleuraccenten. De functies die ook door de buurt zullen gebruikt worden, zoals de sporthal, het buurthuis en de jeugdlokalen zullen een dieprode kleur krijgen.

Voor de thermische isolatie van de spouwmuren viel de keuze op ISOVER Multimax 30. Dankzij haar flexibiliteit sluit glaswol in alle omstandigheden mooi aan, zowel onderling als met de draagmuur. Daardoor worden open naden en valse spouwen bij onregelmatigheden van het binnenspouwblad vermeden, essentieel voor een goede S-score (schilpeil). Het is bovendien met brandklasse A1 een brandveilig product.

 

Privaat-publieke constructie

De bouw werd via een privaat-publieke constructie gerealiseerd: voor de ontwikkeling van de site werd een samenwerkingsovereenkomst tussen de VGC en de private actor gesloten. De VGC gaf invulling aan het publieke gedeelte (kinderopvang, scholen, sportzaal, jeugdlokaal, … ruim 60% van het project). Het private deel (ruim 40%) van het bouwproject omvat appartementen die momenteel in uitvoering zijn.

 

Locatie Koekelberg
Bouwheer nv Campus Koekelberg (publiek gedeelte ten behoeve van huurder Vlaamse Gemeenschapscommissie)
Architect B2Ai
Aannemer BPC
Thermische isolatie van de spouwmuren ISOVER Multimax 30
NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN