07-06-2019 Philippe Selke

Een nieuwe duurzame werkplek vol comfort

De nieuwe kantoren van Saint-Gobain Building Glass in Anderlecht zijn modern, comfortabel en baden in het licht. Een perfecte architecturale match tussen bedrijfsmatige noden en het welzijn van wie er werkt. Tegelijk is deze open ruimte, gerealiseerd met beglazingen uit het eigen gamma, een showcase voor de zakenrelaties van Saint-Gobain.

Saint-Gobain Building Glass Belgium telt een twintigtal medewerkers in zijn hoofdzetel in Anderlecht. De vele donkere en door kasten gescheiden kantoorruimtes werden vervangen door een open ruimte met witte muren en lichte houten meubelen. Beglaasde scheidingswanden begrenzen de nieuwe vergaderzalen en de multifunctionele ruimte. Het geheel straalt energie uit. De architectuur is open en helder en heeft oog voor het welzijn van de werknemers. Duurzaamheid is overal een leidraad geweest.

 

Zorgvuldige voorbereiding

Om de overgang naar ‘Het Nieuwe Werken’ soepel te laten verlopen, heeft Saint-Gobain een beroep gedaan op de diensten van LOG, een bedrijf gespecialiseerd in het ontwerp van werkplekken. LOG werkt met een geïntegreerde aanpak, van de analyse van de beginsituatie tot en met de oplevering. Een interne stuurgroep binnen het bedrijf heeft de transformatie zorgvuldig voorbereid. Annie Coppens, regionaal directeur: “De pijlers van onze ondernemingsstrategie, comfort en duurzaamheid, waren de rode draad in dit project.”
Productmanager Interior Glass, Guillaume Denis, coördineerde het project: “LOG neemt de tijd om het project samen met de klant te analyseren. Voor  ons was het belangrijk een nieuwe werkdynamiek te vinden. De oude kantoren werden van elkaar gescheiden door een groot aantal archiefkasten. De eerste klus was opruimen om de ruimte vrij te maken.” Fien Vanbiervliet, HR-manager bij Saint-Gobain Building Glass, bevestigt: “Onze voorzieningen waren niet meer functioneel. Door de bestaande kantoorindeling was geen enkele ruimte groot genoeg om het hele team bij elkaar te brengen. Het uitgestraalde imago strookte niet meer met de huidige verwachtingen.”

 

“In een dergelijk project was het voor ons essentieel dat het concept en de uitvoering ervan het unieke karakter van ons bedrijf tot in de kleinste details weerspiegelen.”
Annie Coppens, regionaal directeur Saint-Gobain Building Glass Benelux.

 

Comfortabel en duurzaam

De missie van het bedrijf, met de focus op duurzaamheid en comfort, werd omgezet in praktijk. Zo werd meer dan 90% van het oude meubilair opnieuw gebruikt. Door het aan een goed doel of aan werknemers te geven of door hergebruik in de nieuwe ruimte of in andere Saint-Gobain vestigingen. Guillaume Denis: “Zonder deze voorafgaande oefening in duurzaamheid, zouden we veel hebben weggegooid. We hebben ook van de renovatie geprofiteerd om duurzame reflexen te creëren. Zo hebben we geïnvesteerd in een keuken waarin wegwerpservies en plastic bekers verbannen zijn.”
Comfort is er in overvloed. Guillaume Denis: “Het doel was om onze collega’s een kantoor te bieden waar ze zich op hun gemak voelen. De kwaliteit van een gebouw heeft een belangrijke impact op de gezondheid en het welzijn van iedereen.” Fien Vanbiervliet vult aan: “Een tiental medewerkers die dagelijks aanwezig zijn, hebben een vaste werkplek. De anderen werken volgens het flexkantoorprincipe. Sinds de transformatie hebben we gemerkt dat collega’s van andere vestigingen of zelfs andere activiteiten van de groep graag in onze kantoren komen werken, wat voorheen niet het geval was.“

 

Showcase van onze knowhow

Vanzelfsprekend werden materialen van andere dochters van de Saint-Gobain groep, zoals Gyproc gipsplaten en Isover glaswol, gebruikt voor de verbouwing. Het meest zichtbare is ongetwijfeld het gebruik van verschillende glassoorten. Net als ledverlichting en moderne meubels speelt natuurlijk licht een belangrijke rol in de metamorfose dankzij de doorschijnende glazen wanden. Voor de grote vergaderzaal werd een grote schuifdeur in Priva-Lite, beglazing met controleerbare doorzichtigheid, toegepast. Met een druk op de knop wordt dit glas doorzichtig. Druk nog eens en je bekomt opnieuw privacy, terwijl de lichtinval wordt behouden. De vaste wand werd op zijn beurt ingericht als magnetisch schrijfbord met Planilaque Memory.
De kleine vergaderzalen worden gescheiden door Stadip Print scheidingswanden, een gelaagd glas met een bedrukte PVB-tussenlaag die privacy biedt zonder het licht te blokkeren. De scheidingswanden zijn volledig ondoorzichtig in het onderste deel en evolueren geleidelijk naar volledige transparantie in het bovenste deel. Halverwege wordt het bedrijfslogo groot en kleurrijk weergegeven. Guillaume Denis: “Dit product is ook gebruikt voor de multifunctionele ruimte, die we de rotonde noemen. Ze  is ontworpen voor ontspanning, een koffiebreak en  brainstormsessies of om lunches te organiseren. Omdat rechte hoeken dominant zijn in ons gebouw, wilden de ontwerpers een gebogen element toevoegen. De Stadip Print muur, waarop inspirerende teksten staan gedrukt, is daarom gebogen.”

 

Locatie Anderlecht
Opdrachtgever Saint-Gobain Building Glass Belgium
Ontwerpteam LOG
Gebruikt glas Priva-Lite, Stadip Print, Mastersoft Color-It en Planilaque Memory van Saint-Gobain Building Glass

 


  Meer artikels: Projectreportage
Projectgegevens
NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN